Weblog

 • Een plastic zak in de weg

  dinsdag, 20 maart, 2012
  Een mooie oproep van Krya op Facebook vanmorgen om plastic in te zamelen!

  Allereerst: wie is Krya?

  Krya is een  leverancier van zogenaamde ‘sustainable goodies’, oftwel groene producten die goed zijn voor moeder natuur. Ze verkopen bijvoorbeeld natuurlijk waspoeder wat gemaakt is van soapberries (oftewel: Sapindus trifoliatus).  Een erg mooi product.

  Krya wasmiddelOh ja, ze zijn Indiaas natuurlijk, maar dat had je wel begrepen.

     

  En waar ging hun oproep over?

  Scheid het plastic van het overige afval, en dan met name dat zachte plastic (met een dikte van minder dan 40 micron). Als het vies is, spoel het dan af en laat het drogen in de zon. Zet het afval klaar voor de ‘Chennai corporation’ die wekelijks in alle wijken het plastic komt ophalen.

  Waarom die oproep?

  De stad Chennai (zuid-India) heeft 800 ton plastic nodig voor de versteviging van de asfaltwegen. Dit is een fantastische manier om de super dunne plastic tassen te hergebruiken. Het gaat hier om de plastic tasjes die eigenlijk illegaal zijn omdat ze gemaakt zijn van plastic met een dikte van minder dan 40 micron. Deze tasjes zijn erg slecht voor het milieu omdat ze niet gerecycled kunnen worden tot nieuw plastic. Maar dit soort tasjes zijn heel goed te gebruiken om het asfalt steviger te maken: het laat dan minder water door en heeft minder kans op breken. Voor 1 km weg is ongeveer 1,5 ton plastic nodig.

   Koe met afval India

  Volgens Krya gooien de inwoners van Chennai dagelijks 200 ton plastic weg. Veel van het afval belandt op straat. Er is namelijk bepaald geen discipline om afval in een prullenbak te gooien.  Dit is niet alleen vies en schadelijk voor het milieu, maar bovenal is het ontzettend gevaarlijk voor de dieren die op straat zwerven. Honden en koeien snuffelen tussen het afval op zoek naar eten en krijgen heel veel van dit plastic binnen.

  Ik vind dit een bijzonder goed initiatief. Gaat dit werken? Ik hoop het van harte. Ik blijf het in ieder geval volgen.

   

   

   

  Trouwens, de plastic tassen van Emax Domina zijn ook van oud plastic gemaakt, maar dan van het recyclebaar plastic  (het wat dikkere plastic). In fabrieken wordt dit soort plastic omgesmolten tot draden en daar worden de tassen & manden van geknoopt.