Weblog

 • Yamuna shoonmaak

  vrijdag, 12 december, 2014

  De jongerenorganisatie Swechha  is al 14 jaar actief om aktie te voeren tegen de vervuiling van de Yamuna-rivier, de grote rivier die door New Delhi stroomt. Sinds het jaar 2000 organiseren ze al schoonmaakacties, oftewel  ‘Shramdaans, in en rond de rivier. Ze hebben al meer dan 25 Shramdaans georganiseerd en zodoende al meer dan 50.000 inwoners van Delhi gemobiliseerd. 

  yamuna           yamuna

  Zo ziet de Yamuna eruit voordat hij Delhi binnenkomt .........        en zo als hij Delhi verlaat.

  Scwechha doet dit om om bewustwording te creëren bij de bevolking van Delhi maar ook om het op de politieke agenda te krijgen van het lokale en landelijke bestuur. Er wordt namelijk al jaren gepraat en er worden plannen gemaakt maar ondertussen gebeurt er niks. Het is tijd dat er daadwerkelijk aktie wordt ondernomen want het is heel, heel ernstig gesteld met de rivier. En daar strijdt Swechha voor.

   

  cleanathon Yamuna            Yamuna volunteers

  Aanstaande zondag is het International Volunteer Day en gaat Swechha wederom aktie ondernemen. Er is een Cyclothon georganiseerd waar tot nu toe al 700 mensen voor hebben ingeschreven. Zij gaan vroeg in de morgen om 7 uur een fietstocht maken van 18 kilometer langs de rivier (dat is voor de gemiddelde Indier echt een enorme afstand om te fietsen!). Om 10 uur begint de schoonmaak van de rivier en de oevers. Naar verwachting zullen daar zo’n 3000 mensen aan deelnemen, voornamelijk jongeren.Daarna zal er een muziekconcert zijn van Indiase bands en een markt met kraampjes van diverse sociale organisaties.

  En dat het nodig is om de rivier schoon te maken, dat kun je hier wel zien:

  vieze rivier 

  Er is al wel miljoenen uitgegeven door de Indiase regering maar het is nog steeds een van de meest vervuilde rivieren ter wereld. 

  Er zal behoorlijke media-aandacht zijn voor het event. Het hele gebeuren zal o.a. zondag op tv worden uitgezonden op National Delhi TV. Op social media begint het al behoorlijk rond te zingen en er wordt flink geblogd, o.a. door deze vrouw die op de jongeren-site Youthkiawaaz zegt dat er geluisterd moet worden naar deze jongeren! Men hoopt dat deze media-aandacht de politiek zal bewegen hun verantwoordelijkheid te nemen en met concrete acties te komen.

  Green the Gap , de leverancier van die mooie portefeuilles en tassen van Emax Domina, is onderdeel van Swechha. Dankzij de verkoop van de Green the Gap producten kan Swechha aktie ondernemen. Dus jij draagt indirect bij aan een schonere Yamuna als je een Green the Gap product koopt! Zo heeft jouw koopgedrag invloed op het welzijn van mensen aan de andere kant van de wereld.