Weblog

 • Happy Ganesh Chaturthi!

  donderdag, 1 september, 2016

  Deze week wordt in India het feest van Ganesha gevierd, de vriendelijkste en meest aanbeden Hindu-god met het uiterlijk van een olifant. Ganesha is de ‘remover of all obstacles’, dus als je ergens mee zit of je wilt iets nieuws beginnen dan bid je naar Ganesha.

  Overal in de stad worden altaren gebouwd met daarop een rijkelijk versierd beeld van Ganesha. Elke dag worden verse offeringen bij het beeld gelegd: fruit, zaden en noten, e.d. De meeste mensen hebben ook thuis hun eigen Ganesha beeld. Na 6 dagen wordt het beeld op een kar gezet en met veel fanfare door de stad gereden. Daarna wordt het naar een meer of rivier gebracht en in het water gegooid. Dat is dan symbolisch voor wedergeboorte.

  Moet je je voorstellen: duizenden van die beelden, inclusief versieringen, worden gewoon in het water gedumpt. Vroeger, toen er nog niet zoveel plastic was, waren de beelden van klei en de versieringen van papier en bananenblad. Dat was dus niet zo erg want het was biologisch afbreekbaar. Tegenwoordig is het ‘hip’ om een plastic Ganesha te hebben beschilderd in felle kleuren en behangen met zoveel mogelijk kunststof versieringen en knipperende lampjes. En tja, dat wordt dus ook gewoon in de rivier gegooid.

  .  

  In de kranten staan diverse oproepen om vooral biologisch afbreekbare Ganesha-beelden te gebruiken. Er zijn gelukkig genoeg organisaties die bewustwording proberen te creeren bij de bevolking dat je niet ongestraft zoveel troep in de rivier kunt gooien! Kijk bijv. op deze site van E-coexist, een Indiase organisatie die pleit voor het gebruik van natuurlijke producten en die o.a. milieu-vriendelijke Ganesha-beelden verkoopt. Op Facebook is te lezen dat hun voorraad was uitverkocht. Goed nieuws dus! Maar het zal nog wel even duren voordat de ‘Groene Ganesha’ overal is ingeburgerd.