Weblog

 • Naar de film

  zaterdag, 5 september, 2009

  Shakira heeft me overgehaald om mee te gaan naar een Indiase film in de bioscoop, met daarbij de belofte dat ze alles voor me zou vertalen. Volgens haar was het een geweldige film vol actie en ik zou me absoluut niet vervelen (ook al duurt de film 3 en een half uur!).

   

  Sinds een paar weken is er een spliksplinternieuwe mall geopend vlakbij ons huis, met daarin een super-de-luxe bioscoop! Geweldig. Dit maakt de drempel om een keer een avondje naar de film te gaan een heel stuk lager. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten want het kost nog minder dan 2 euro voor goede plaatsen (1 euro voor minder goede plaatsen). Er zijn 5 zalen, waarvan eentje ‘gold-class’, d.w.z. daar heb je luxe leren achteroverlig-stoelen en krijg je tijdens de film eten en drinken geserveerd door een heuse ober. Zelfs daar betaal je nog minder dan een tientje (incl. het eten!).Jammergenoeg draaien er nauwelijks Engelstalige films, en als ze draaien, dan is dat meestal maar voor een paar dagen. Je moet dus goed in de gaten houden wat er draait, via krant of internet. Het kan ook ineens wisselen, want als een film niet goed loopt dan halen ze ‘m meteen uit de programmering.

   

  Shakira haalt me om kwart over 8 op met de auto. Wat gezellig, echt een vriendinnen-avondje-uit! Een kwartier later rennen we de zaal in want de film begint klokslag half 9, en niks geen voorfilmpjes of reclame. Het geluid overdondert meteen! Indiers zijn volgens mij allemaal doof want het geluid is altijd superhard. Ik heb echt de neiging om mijn vingers in mijn oren te stoppen. Het probleem is dat ik dan Shakira niet hoor die, volgens afspraak, elke zin voor me aan het vertalen is! Dat is erg vermoeiend, vooral voor haar! Dus we spreken af dat ze na elke scene zo’n beetje een update geeft.

   

   

  De film heet Kandhasamy en het gaat over een moderne Robin Hood die het geld van de corrupte rijke ambtenaren steelt en onder de arme mensen verdeelt. Natuurlijk is er ook een romance: hij wordt namelijk verliefd op de dochter van een van die corrupte mannen. Veel dans uiteraard, veel vechtscene’s, een beetje romantiek en hele knappe acteurs.

   

  De film is een zogenaamde Kollywood-movie, niet te verwarren met Bollywood! Er worden per jaar ongeveer 1000 films gemaakt in India, waarvaan zo’n 1/3 in Mumbai (het vroegere Bombay), oftewel Bollywood. Deze films zijn allemaal in het Hindi. Daarnaast worden er ook nog heel veel films gemaakt op andere plekken in India en in andere talen. Deze film komt uit Tamil Nadu, uit de stad Kodambakkam  (vandaar Kollywood) en de taal is Tamil. Per jaar worden er ongeveer 200 Kollywood films gemaakt maar die zijn minder bekend dan Bollywood films, waarschijnlijk omdat ze vaak van mindere kwaliteit zijn en een minder groot budget hebben. Deze film is daarop een uitzondering: het is een enorm spektakel!

   

  Na ongeveer 2 uur is het pauze. Een gemiddelde westerse film is dan allang afgelopen! Ik heb er wel behoefte aan om even uit de zaal te gaan want ik ben een beetje onderkoeld geraakt. In de foyer kunnen we kiezen uit van alles en nog wat. Ik neem een kop thee om een beetje op te warmen. Wat me opvalt is dat er veel (kleine) kinderen rondlopen. Wat doen die hier nog zo laat? En zo geschikt is die film toch niet voor kinderen?  Veel tijd hebben we niet want na 5 minuten begint de film weer.

   

  Intussen ben ik een beetje het spoor bijster hoe het zit met al die misdadigers..... De romance snap ik wel, en de dansnummers tussendoor zijn erg onderhoudend. En voordat ik het weet is het 12 uur en is het afgelopen. Het was leuk! Thuis zoek ik meteen op internet op wat er deze week nog meer voor films draaien. Dit smaakt naar meer.